lördag 1 januari 2011

Bondepraktikan

Bläddrade lite igår i Bondepraktikan och kikade vad den säger om januari:

"Januaris: Thorsmånad

Blifwer himmelen röd på morgonen Nyårsdag,
Då blifwer det år stor sorg och klag.
Stor krig det år wi wisserlig få,
Det betyder mycket owäder också,
Om Solen Vincentii klar skin,
Det betyder det år wäxa mycken win.
Skin Solen S. Pauli dag klar,
Det betyder wisst ett fruktsamt år,
Men blifwer det regn eller snö,
Då få wi ett medelmåttigt år att se,
Men ser du mycket mörkt den dag,
Då må du hjertelig till Gud ropa,
Och bedja honom om hjelp af all din nöd,
Att bewara dig från den hårda död,
Förty döden skall då mången förfära,
Att man skall ock mång till kyrkogården bära." 

Då betyder det helt enkelt att åtminstone enligt första stycket att vi slipper stora krig och stora sorger och klagan under det här året. Det bådar gott! Får se hur resten av månaden blir...
Hittade lite mer i boken också angående att hur de 12 första nätterna efter jul är vädermässigt så kan man förutse året.

"Om wädret blås hårdt i tolf nätter" - Och ja, det kan man väl kalla vädret som var i natt? Snö och blåst... Inte var det bra väder i natt!
"Åttonde natt
Helsot då med gamla will,
De unga måtte ock med i detta spel."

Låter oerhört illavarslande!

"Om Solen skin de tolf dagar i Jul" - Och ja, vi hade ju tur åtminstone igår att solen sken på dagen! Idag däremot har det vräkt ner snö hela dagen...

"Den sjunde dagen
Då kommer hunger och mycken fisk med,
Förstå mig widare med sådan besked,
Då blifwer mig dyrt både korn och win,
Att hwar får deraf litet hem till sin.

Den åttonde dagen
Då blir ett ganska rikt år med fisk,
Så hwar får nog på sin disk."

Illavarslande igen....

"Märkelsedagar uti hwar månad hela året igenom, samt hwad man hwar månad göra och låta skall
Januarius
Skin Solen Nyårsdag om morgonen klar, så blifwer stor sorg och klagan, owäder och krig, skin Solen S:t Pauli dag klar, det betyder ett gott fruktsamt år, regnar det, då kommer ett medelmåttigt år, regnar och snögar det, då kommer stor sjukdom och död. Sammaledes ock när det är stor töcken och dimma, eller om det är stor blåst, märker örlig och krig.
Såsom de tolf dagarne i julhelgen, skicka och foga sig med mulit wäder, regn, snö eller klart, så foga ock de tolf månader med sig hela året igenom.
Höres thordön i denna månad, det räknas för fruktsamt år, örlig och mycken storm, då är det godt tecken att bygga hus, flytta hus, göra bröllop, taga läkedom till skenbenen, då är ej godt att låta blod, synnerlig 2, 7, 8, 15 dagen, ofta bada är ej heller godt. Ho, då mycket äter, bekommer kallsot; sundt är att dricka en dryck win, synnerlig fastande bruka warma örter, som är ingefära, peppar, neglikor. Solen löper då i Wattumannen."

Det är oerhört intressant att läsa Bondepraktikan och få en inblick i hur man förr i ett försök att kontrollera (eller åtminstone få en förståelse och ett sammanhang) i allt som skedde runt omkring, både födelse och död och allt däremellan. Att försöka det som Gud och kristendomen inte kunde ge ett tillräckligt bra svar på, innan vår moderna tid med all vetenskap som kan förklara allt för oss.
Jag tror inte man kan förklara allt med hjälp av Bondepraktikan, men det gav ju en viss form av tröst för de som levde mitt i naturen och var utsatta för naturens nycker.

Nu ska jag sysselsätta mig med roligare saker än att sitta och blogga här! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar